Koji su najpoznatiji tipovi stakla za prozore?

stakla za prozore

Cena energenata je, u današnje vreme, vrlo visoka i svakim danom sve više raste. Srbija je, u velikoj meri, uvoznik energenata, a budući da je naša klima umereno kontinentalna, zime znaju da budu izuzetno hladne, a leta postaju sve vrelija, u šta smo se mogli uveriti u poslednjih nekoliko godina. Sve to se odražava na naš kućni budžet jer moramo da izdvajamo više sredstava za grejanje i hlađenje svojih stanova, tako da se često postavlja pitanje povećanja energetske efikasnosti i ulaganja u bolju izolaciju. Kvalitetni prozori koji poseduju visoke izolacione karakteristike su vrlo važna stavka, jer kroz prozore i vrata se troši i do 70% energije, a takođe je izuzetno važno i kakvo staklo je ugrađeno u njima. PVC prozori ili aluminijumski prozori su postali vrlo složen proizvod, a kupac mora biti savršeno upućen u to koje su mu opcije ponuđene i kakva je ponuda na tržištu.

Staklo na prozorima zauzima oko 80% površine i zato je vrlo bitno odabrati kvalitetno rešenje koje će doprineti udobnosti boravka u određenom objektu, a u isto vreme i smanjiti račune za električnu energiju. Kao što ćemo videti u ovom tekstu, izbor raspoloživih stakala je prilično velik i raznovrstan, pri čemu svaka vrsta stakla ima posebne fizičke karakteristike, namenu, vek trajanja, estetski kvalitet i, naravno, svoju cenu.

Vrste stakala

Prozori mogu imati jedan, dva ili tri panela, a što se samog stakla tiče, postoji nekoliko najpoznatijih vrsta.

Flot staklo

Flot staklo je standardno staklo koje se najčešće koristi u našoj praksi i većina stambenih objekata kod nas ima upravo ovu vrstu stakla na prozorima. Ovo staklo je visokog kvaliteta i izrađuje se u debljinama od 3 mm do 10 mm. Flot staklo je providno i ravno, sa paralelnim površinama i prirodnim izgledom bez ikakvih deformacija. Na našem tržištu se može naći u gotovo svim bojama: bronzanoj, zelenoj, sivoj, azurno plavoj, tamno plavoj, a, naravno, može biti i bezbojno.

Mat staklo

Ovo staklo se najčešće koristi na mestima kao što su kupatila, javne prostorije, ordinacije, laboratorije i slične prostorije, jer mat staklo omogućava potpunu privatnost u unutrašnjosti prostorije, ali istovremeno propušta dovoljno svetlosti. Postoje razne verzije ovog stakla u zavisnosti od željenog stepena neprozirnosti; ta skala ide od 1 do 5, gde je 1 najmanji, a 5 najveći stepen zamagljenosti.

Sigurnosno staklo

Ovakva specijalna stakla upotrebljavaju se na mestima koja zahtevaju veću sigurnost ili tajnost. Sigurnosna stakla su laminirana i ojačana stakla koja se vrlo teško razbijaju, čak i pri najsnažnijim udarcima. Dolaze u različitim debljinama, a zavisno od potrebe kupca, mogu imati debljinu i do nekoliko centimetara!

Niskoemisiono staklo

Niskoemisiona (low-e) stakla prvenstveno služe da štede energiju. Ona su obložena tankim metalnim slojem koji reflektuje energiju nazad u prostoriju, ali, u isto vreme, i propuštaju sunčevu energiju. Naime, niskoemisiona stakla minimalno deluju na svetlosnu propustljivost i pogled kroz njih je isto kao kod svake druge vrste stakla. Radi se o staklu koje je sa unutrašnje strane premazano metalnim oksidom koji ima zadatak da smanji prolazak toplote ili hladnoće. Ovaj sloj dozvoljava sunčevim zracima da bez ikakvih problema uđu u prostoriju, ali, sa druge strane, sprečava da toplotna energija koja je u prostoriji izađe u spoljašnu sredinu. Ovim se značajno smanjuje gubitak toplotne energije zimi i poboljšava energetska efikasnost objekta. Ipak, ne preporučuje se postavljanje ovih prozora na južnu ili jugozapadnu stranu objekta pošto mogu da dovedu do efekta staklene bašte i pregravanja prostorija leti pri visokim temperaturama. Najpreporučljivije je postaviti niskoemisiona stakla na severnoj strani objekta gde dolazi do najvećeg gubitka toplote. Mogu da budu u raznim bojama – zelenkasta, plavičasta ili siva.

Stakla koja se sama čiste

Kod ovih stakala je znatno smanjena potreba za čišćenjem, pošto je staklo presvučeno specijalnim hidrofilnim i foto-katalitičkim slojem koji poseduje sposobnost reakcije sa svetlosnim UV zracima i koji omogućava da dnevna svetlost i kiša sami operu prašinu i prljavštinu sa stakala. Ova vrsta stakala je idealna za prozore na krovovima i na drugim mestima koja su nedostupna za održavanje kao što su visoke zgrade, nagnuti krovovi itd.

Dekorativno staklo

Ova vrsta stakla pruža veliku slobodu prilikom dizajniranja i prilagođavanje prema željama kupaca. Dekorativna stakla koriste razne šare i boje, a može da se menja i jasnoća i prozirnost stakla, kao i stepen provodljivosti svetlosti. Postoji nekoliko tipova dekorativnih stakala kao što su: prozračna stakla, laminirani prozori sa zatamnjenim ili providnim međuslojem, peskarena stakla, gravirana stakla, emajlirana stakla itd.

Ostavite odgovor

kako možemo da vam pomognemo?

Kontaktirajte nas na broj telefona 064/1747-777 ili zatražite ponudu popunjavanjem formulara

Nisam mogao da verujem koliko toplije može biti u kući kad se zamene dotrajali prozori! Sva sreća da sam to uradio, jer sad štedim na grejanju pošto mi više ne duva sa svih strana i temperatura u sobama se ne rasipa kao nekad.

Petar Ćirić
Novi Beograd

Želite kvalitetnu PVC stolariju ili ALU stolariju za Vaš dom?