Da li je PVC stolarija bezbedna?

pvc stolarija bezbedna

Iz ugla korisnika

Hemijska i tehnološka svojstva svih elemenata u vašem domu su izrazito bitna i trebalo bi da usmerite pažnju i ka tome kada razmatrate šta sve postaje sastavni deo vaše kuće ili stana. Nije presudna samo cena i ne bi trebalo da odluku o stolariji donosite samo na osnovu cene, jer niske cene vode ka neproverenim i lošim materijalima, koji mogu mnogo više štete da vam nanesu kada postanu deo vaše sredine u kojoj boravite svakodnevno.

PVC stolarija je vrlo stabilna i dugotrajna, daleko više od drvene stolarije. PVC stolarija se ne krivi, nesavitljiva je, otporna je na sve vremenske uslove i promene temperatura. Potpuno je rezistentna na hemijska sredstva za održavanje i pritom, zbog stabilnosti materijala, ni mehanička oštećenja joj ništa ne mogu.

Velika energetska efikasnost PVC stolarije, kao i dobra izolacija vam garantuju sigurnost na više nivoa – osiguravaju vam bolje raspolaganje novca, zbog uštede na energiji, ali i podižu kvalitet života u vašem domu, koji postaje oaza mira.

I to je sve ono što znamo o PVC stolariji i što je vrlo lako dostupno od informacija. Međutim, koliko znate o tome šta je PVC i kakav je njegov hemijski sastav.

Iz ugla hemičara

PVC stolarija napravljena je od polivinilhlorida koji spada u grupu termoplastičnih polimera. Polimer je čest sinonim za plastiku, iako hemijski gledano, polimer može imati više oblika i to ne samo sintetičkih. Na primer, proteini i celuloza su prirodni polimeri.

Jedinjenje polivinilhlorida vrlo je rasprostranjeno u industriji i može se naći ne samo u stolariji, već i kao deo ambalaže, kablova i žica i raznih drugih proizvoda.

Zahvaljujući sve unapređenijem procesu proizvodnje, PVC je stabilan materijal koji ne ulazi u reakcije sa drugim jedinjenjima, tako da spada u veoma bezbedne i sa hemijskog aspekta. Karakteriše ga i inertnost, što u sistemu klasifikacije industrijskih materijala znači da materijal nije podložan ni biološkim, ni hemijskim niti fizičkim promenama.

Polivinilhlorid od elemenata sadrži ugljenik (C), vodonik (H) i hlor (Cl), što sve ide u prilog činjenici da je PVC stolarija vrlo stabilna i bezbedna za vaše domove. Naime, ugljenik je osnovni element živog sveta, tj sve organske materije i kao takav ne može predstavljati pretnju po naše zdravlje. Vodonik je većinski deo atmosfere, tako da smo njime uvek okruženi, naviknuti na koncentraciju tog gasa bez opasnosti da nam naškodi. U prilog neškodljivosti PVC-a ide i hlor, koji se u proizvodnji PVC-a dobija izdvajanjem iz kuhinjske soli, što opet ne može da bude izvor opasnosti. Osim toga, određenu količinu hlora unosimo i preko vode sa česme na dnevnom nivou.

Zaštita na više nivoa

PVC vrata, kao i PVC prozori kada su kvalitetni, tj kada su od renomiranih i sertifikovanih proizvođača, pružaju vam još jedan vid zaštite – pouzdani su i uz odgovarajuće sisteme zabravljivanja i zaključavanja, osiguravaju vaš dom i štite vas od potencijalnih provala. Okovi su takođe bitni, tako da bi i za to trebalo da se interesujete kada se odlučite za ugradnju PVC stolarije. Mi preporučujemo okove od nemačkih proizvođača, što je slučaj i sa PVC stolarijom iz naše ponude – nemački Siegenia i Inoutic.

Upoznajte se detaljnije sa energetskom efikasnošću PVC prozora i PVC vrata i razlozima zašto bi trebalo da izaberete baš Stolariju Petković za ugradnju PVC stolarije.

Ostavite odgovor

kako možemo da vam pomognemo?

Kontaktirajte nas na broj telefona 064/1747-777 ili zatražite ponudu popunjavanjem formulara

Nisam mogao da verujem koliko toplije može biti u kući kad se zamene dotrajali prozori! Sva sreća da sam to uradio, jer sad štedim na grejanju pošto mi više ne duva sa svih strana i temperatura u sobama se ne rasipa kao nekad.

Petar Ćirić
Novi Beograd

Želite kvalitetnu PVC ili ALU stolariju za Vaš dom?