Kako izabrati odgovarajuće PVC profile prozora?

pvc profili

Kada se radi zamena stolarije najvažnije je odabrati dobar i kvalitetan profil, pa zato to u velikoj meri i određuje cenu PVC stolarije. Pri kupovini PVC stolarije želite dobar proizvod koji dolazi po relativno pristupačnoj ceni. Danas se na tržištu mogu naći svakakvi profili, manje i više kvalitetni, kao i mnogobrojne firme koje proizvode stolariju. Postoji ogroman izbor različitih proizvođača PVC profila. Štaviše, i sami proizvođači profila često imaju nekoliko različitih serija profila u ponudi. Ojačanja u profilima, sistemi okova, trokomorni, četvorokomorni, x-komorni profili i bezbroj drugih otvorenih pitanja vrlo često mogu da zbune svakog kupca. Još kada se u sve to dodaju i dileme tipa – turski, nemački, bugarski ili neki peti proizvođač, vaš odabir PVC stolarije se može pretvoriti u vrlo ozbiljan problem, a odlučivanje o vrsti stolarije i kome poveriti izvršenje tog posla se može razmatrati u nedogled.

Širina PVC profila i broj komora

Svaki profil ima vertikalne prostore, odnosno vazdušne komore, koje su međusobno odvojene plastičnim pregradama. Zahvaljujući tim vazdušnim komorama, PVC profili pružaju dobru termičku i zvučnu izolaciju, a samim tim doprinose i uštedi energije i smanjivanju troškova energenata. Da bismo znali koliko određeni profil ima komora dovoljno je samo izbrojati te prostore unutar profila. Danas se po kvalitetu najviše ističu nemački profili koji najčešće imaju pet komora, širine 70-76mm, kao i 6 komora širine 83-88mm.

Ipak, veći broj komora ne mora uvek značiti da je profil samim tim i kvalitetan. Ako broj komora ne prati i širinu profila, priča o kvalitetu tog proizvoda je suvišna. Na primer, na našem tržištu se mogu naći i turski PVC profili koji imaju 5, 6, 7, pa čak i 8 komora, sa širinom od 5, 6, 7 cm. Bez obzira na sve to, nemačkom petokomornom profilu, turski osmokomorni ne može ni da parira, zato što je tanji i što će, zbog te činjenice, efikasnost prozora i njegova funkcija izolacije biti manja.

Što su spoljni zidovi deblji, lakše će se montirati prozorska okna i možete biti sigurniji u jačinu i postojanost vaše PVC stolarije. Dobri i kvalitetni PVC prozori imaju PVC profile koji su široki oko 3mm i daju sigurnost upotrebe, a samim tim i duži vek trajanja. Sa druge strane, veoma se često dešava da su profili debljine svega 1,9mm, a posledice upotrebe takvih profila se mogu videti vrlo brzo – nakon jedne do dve sezone, odnosno posle temperaturnih promena, kada stolarija počinje da se krivi, prozori ne dihtuju i sl.

Težina PVC profila i ojačivači

Zahvaljujući činjenici da se PVC stolarija pravi od plastike, koja je, po svojoj prirodi, lak materijal, težina samog profila mnogo govori o količini plastike koja je upotrebljena za njegovu proizvodnju. Zato uvek birajte profile veće težine, jer teži profili, naravno, daju veću sigurnost, otpornost i duži vek trajanja.

Isto tako, da bi se povećala izdržljivost PVC profila i kvalitet koji mu omogućava da nosi lakša ili teža stakla, značajnu ulogu igraju čelični ojačivači koji oblažu centralnu komoru profila. Najbitnije je da profil poseduje ojačivače i da njihova debljina bude od 1,5 do 2mm, dok se sve ispod tih vrednosti ne preporučuje. Pošto se ojačivači ne vide golim okom, neretko se dešava da proizvođači oblažu samo deo, umesto cele komore, čime oni štede na materijalu, a istovremeno naplaćuju po punoj ceni. Neprofesionalnim proizvođačima koji nemaju iskustva i ne planiraju se baviti ovim poslom dugo vremena najvažnije je maksimizovanje trenutne zarade i nemaju nikakvu odgovornost, i zato u svoje profile uopšte i ne stavljaju čelične ojačivače.

Na osnovu svih karakteristika i performansi, sa sigurnošću se može reći da su nemački profili najbolji na tržištu, a razlog za to je vrlo jednostavan. Naime, opšte je poznato da su Nemci krajnje rigorozni po pitanju zadovoljavanja najviših standarda proizvodnje u svim privrednim sektorima. Isti je slučaj i sa PVC profilima nemačke proizvodnje. Nijedan PVC profil neće izaći na tržište, a da prethodno nije ispunio svi propisane standarde, koji tamo nisu nimalo niski.

Pouzdanost je u kvalitetu

Zato ako ste u potrazi za kvalitetnom stolarijom, morate vodite računa o PVC profilima, ali i o kvalitetu i reputaciji samih proizvođača. Uvek birajte profesionalce sa dugogodišnjim iskustvom od kojih možete dobiti korisne informacije i odgovore na sve vaše dileme i kod kojih posao zaključujete uz garanciju kvaliteta, sigurnosti i dugotrajnosti.

Ostavite odgovor

kako možemo da vam pomognemo?

Kontaktirajte nas na broj telefona 064/1747-777 ili zatražite ponudu popunjavanjem formulara

Nisam mogao da verujem koliko toplije može biti u kući kad se zamene dotrajali prozori! Sva sreća da sam to uradio, jer sad štedim na grejanju pošto mi više ne duva sa svih strana i temperatura u sobama se ne rasipa kao nekad.

Petar Ćirić
Novi Beograd

Želite kvalitetnu PVC stolariju ili ALU stolariju za Vaš dom?