Spoljašnji lim- okapnica je obavezna prilikom zamene prozora

Prozorske okapnice mogu biti od raznih materijala - aliminijum, PVC ili pocinkovani plastificirani lim, kamen

OKAPNICE OD KAMENA
Okapnice ili solbanci od prirodnog ukrasnog kamena se ubrajaju u najstarije elemente za gradnju. Stabilne su, daju vrlo dobar estetski izgled jer ih ima u različitim tonovima boja. Mogu biti od mermera ili granita ili travertin. Preporučujemo granit jer je manje porozan od mermera. Kad ih ugrađujete morate paziti da uzmete dobru meru jer ih je naknadno teže za suziti. One se obrađuju specijalnim testerama za kamen. Okapnice ili solbanci se nikako ne smeju ugrađivati iz jedne širine za unutrašnje i spoljne jer bi se moglo dogoditi da dođe do kondenzacije.

OKAPNICE OD POLIMERMERA
To su okapnice koje su se u zadnje vreme počele proizvoditi i našle širu primjenu .
One se sastoje od prirodnih smola i mlevenog mermera (80 %). Smesa se obično lije u kalupe i stvrdne. Koristi se i za druge stvari kao npr šankovi, stolovi za ugostiteljstvo, različiti namještaj za kupatila. Ima ih različitih dezena . Lakirane ne preporučujemo jer se može dogoditi da se taj lak lako ošteti.

ALUMINIJSKE OKAPNICE ili SOLBANCI
Od aluminijuma su i jako su čvrste i pouzdane. Imaju bočne završetke kako ne bi došlo do izlivanja vode sa strane do zida. One su plastificirane i obično u beloj boji (postoji i smeđa eloksirana ) Ima ih u različitim standardnim širinama tako da se mogu prilagoditi u nekih 2-3 cm. Montiraju se obično na poliuretansku penu kako ne bi došlo do buke prilikom udaraca kapi kiše.

OKAPNICE OD OBIČNOG PLASTIFICIRANOG LIMA
Najjeftinije su
Našle su največu primenu kod zamena stolarije na zgradama. Mogu biti plastificirane ili pocinkovane. Ugrađuju se na poliuretansku penu. Prednost im je mogučnost narudžbine po specijalnim zahtjevima što im daje veliku primjenjivost u gradnji.

OKAPNICE OD PUNOG PVC-a
Estetski su jako poželjne jer imaju zaokruženu prednju stranu. Ugrađuje se na poliuretansku penu. Dolaze sa bočnim završetcima.

Client
Privatni investitor
Date
oktobar2020.
Services
Ugradnja okapnica