Šta je bolje rešenje za vaš dom: popravka ili zamena stolarije?

zamena stolarije

Vaši prozori propuštaju dosta energije, izgledaju ishabano, ili samo ne funkcionišu kako treba i potrebni su vam razni trikovi kako biste ih otvorili? Vreme je da razmislite da li je zamena stolarije pravo rešenje za vas, posebno zbog toga što će ušteda energije sa novim prozorima nadoknaditi troškove ugradnje. Međutim, ugradnja nove stolarije nije jedino rešenje; postoje brojni kvarovi i nedostaci na prozorima koji se mogu ispraviti vrlo lako.

Ovo je jedno od onih večnih pitanja – kada vam se nešto u kući pokvari, da li je bolje popraviti ga ili jednostavno zameniti novim? Odgovor na ovo pitanje se dobija kada se utvrdi šta, u stvari, uzrokuje određeni kvar ili problem. Ako je to nešto samo kozmetički, kao što je izgrebana farba, deo mehanizma koji ne funkcioniše kako treba ili samo mutno ili prljavo staklo, onda će uklanjanje tih problema biti mnogo lakše nego što ste mislili. Ipak, postoje i drugi problemi, mnogo ozbiljnije prirode, za koje se vršenje popravki ni ne isplati.

Naravno da vaši prozori ne mogu da vam direktno kažu da li i kada su im potrebni popravka ili zamena, ali oni će davati očigledne znake kada god nešto nije u redu, jer su prozori svakog doma izuzetno ”komunikativni”. Iako ni oni ne mogu trajati zauvek, kvalitetni prozori koji se dobro održavaju mogu trajati i više od 20 godina, međutim, postoje mnogi faktori sa strane koji utiču na njih, a na koje vi ne možete uticati. U slučaju da su vaši prozori stari nekoliko decenija, morate češće obraćati pažnju na njih morate češće obraćati pažnju na njih i proceniti kada je pravo vreme da se izvrši zamena stolarije.

Popravka stolarije

Ponekad je, umesto relativno skupe opcije zamene prozora, najbolje rešenje da svoj oštećeni prozor samo popravite. Ako vaš prozor ima neki manji problem, kao što je, recimo, istrošena izolaciona traka ili pokvareni mehanizam, popravka je definitivno najbolja opcija, jer je dosta jeftinija od zamene prozora.

Popravljanje spoljašnjosti prozora je, takođe, vrlo jednostavan posao; dovoljno je samo išmirglati ih ili prefarbati i sredili ste problem. Ukoliko ne želite taj posao da obavljate na svoju ruku, lako možete unajmiti majstore koji će to uraditi umesto vas. Međutim, ako postoje rupe, naprsline ili praznine u ramu vaših prozora, suočavate se sa malo većim problemom. Kada se radi o ovakvoj vrsti oštećenja, prefarbavanje vam nikako ne može pomoći.

Mutno i prljavo staklo je još jedan problem koji možete vrlo lako sami otkloniti. Na tržištu se mogu naći razni preparati i sredstva za prozore koji će vam pomoći da brzo rešite ovaj problem. Ipak, pre svega, treba proveriti da se prljavštine i mrlje nalaze na spoljnoj strani stakla, a ne između panela. Čišćenje spoljne strane prozora bez ikakvog rezultata i poboljšavanja čistoće prozora je, najčešće, jasan indikator da ćete morati da zađete u prostor između staklenih panela da biste ovaj problem otklonili.

Zamena stolarije

Da li se vaši prozori često magle? Da li kroz njih prolazi promaja? Da li se lepe kada ih otvarate ili zatvarate? Da li se sami od sebe zatvaraju? Ukoliko je odgovor na neko od ovih pitanja da, vrlo verovatno morate razmisliti o zameni vaših prozora.

Kada dolazi do zamagljivanja i kondenzacije u vašem prozoru, to je znak da prozori ne dihtuju dobro. Kad dođe do ovoga, vlaga i prašina se zavuku između staklenih panela i vaš prozor više nije energetski efikasan, odn. gubi značajnu količinu energije i vazduh slobodno prolazi iz spoljašnje u unutrašnju sredinu i obratno. Gde su nekad bila dva staklena panela koja su održavala energetsku efikasnost prozora, sada se praktično nalazi samo jedan. Ovo je situacija u kojoj se mora raditi zamena stolarije, kad-tad.

Ipak, nemate previše razloga za brigu, pošto će vam se ova investicija višestruko isplatiti na duže staze, jer ste odmah izbegli nepotrebne popravke koje vam nikako ne bi pomogle, a samim tim i suvišne finansijske troškove. Na kraju krajeva, mnogi kupci se odlučuju za ugradnju nove pvc stolarije iz čisto estetskih razloga, jer žele da promene izgled ili oblik prozora u svom domu, ili jednostavno da osveže stan. Često se, na taj način, može napraviti udobniji enterijer i poboljšati protok vazduha u kući. Iz svih tih razloga, zamena stolarije nikada ne može biti loše rešenje.

Ostavite odgovor

kako možemo da vam pomognemo?

Kontaktirajte nas na broj telefona 064/1747-777 ili zatražite ponudu popunjavanjem formulara

Nisam mogao da verujem koliko toplije može biti u kući kad se zamene dotrajali prozori! Sva sreća da sam to uradio, jer sad štedim na grejanju pošto mi više ne duva sa svih strana i temperatura u sobama se ne rasipa kao nekad.

Petar Ćirić
Novi Beograd

Želite kvalitetnu PVC stolariju ili ALU stolariju za Vaš dom?