Da li pravilno održavate PVC stolariju?

održavanje pvc stolarije

PVC stolarija poseduje pregršt kvaliteta i praktičnih osobina, počev od izolacionih, estetskih, energetskih i mnogih drugih, i to su sve razlozi zbog kojih njena popularnost poslednjih godina vrtoglavo raste. Ipak, da bi prozori i vrata zadržali svoje kvalitete i efektno obavljali svoje glavne funkcije moraju se redovno održavati u skladu sa preporukama proizvođača.

Iako je PVC stolarija mnogo jednostavnija za održavanje za razliku od drvene stolarije, ipak je i njoj potrebno malo brige i truda kako bi zadržala svoje visoke performanse i trajala što duže. Bez obzira na garancije koje prodavci daju na ovu vrstu stolarije, čišćenje i održavanje PVC stolarije je nešto što ne treba zanemariti. PVC prozori po svojoj prirodi jesu izuzetno izdržljivi, jako otporni na spoljašnje uticaje i vremenske prilike i energetski efikasni, ali ih upravo zato treba i održavati na pravi način kako bi te svoje kvalitete zadržali u punom kapacitetu što je duže moguće.

Pravilno rukovanje na prvom mestu

Ono što na početku treba naglasiti je da održavanje prozora, i stolarije uopšte, počinje sa pravilnim korišćenjem i rukovanjem. Okviri prozora najčešće se krive ili pucaju usled nepravilnog rukovanja prilikom otvaranja ili zatvaranja prozora. I dok se ovi problemi pojavljuju vremenom, svaka vrsta prozora ima svoje jedinstvene karakteristike i način korišćenja koji im odgovara kako bi služio svojoj svrsi efikasno i dugotrajno.

Ukoliko naučite da vodite računa kako rukujute vašom PVC stolarijom i to vam pređe u naviku, time vaše prozore možete spasiti velikih napora, pucanja i kvarova tokom vremena, a sebe dodatnog stresa i nepotrebnih troškova. Zato bi svaki majstor koji ugrađuje stolariju na kraju obavljenog posla trebalo da upozna klijenta sa pravilnim načinom korišćenja određene vrste prozora, ma koliko to zvučalo nepotrebno.

Čišćenje okvira prozora

Okviri prozora su jako upadljivi i primetni, i zato se treba truditi da ih zadržite u originalnom stanju što duže. Sredstva koja su vam potrebna za čišćenje okvira su čista meka krpa, malo tople vode kojom se napravi malo sapunice. Okvire prozora možete očistiti i sa blagim sapunom i vodom. Takođe je važno zapamtiti da nikada ne koristite abrazivna sredstva za čišćenje PVC stolarije, jer tako možete naneti oštećenja na sloju boje.

Prvi korak pri čišćenju okvira prozora je skinuti prljavštinu, odnosno nečistoće sa sapunicom. Zatim u sledećem koraku čistom krpom preći preko okvira. Pri ovoj radnji treba voditi računa da rastvor ne bude prejak, ali ni preblag. Posle nekoliko puta, sa iskustvom, ćete lako odrediti optimalnu količinu. Preporučuje se da što češće čistite okvire kako bi vam svako sledeće čišćenje bilo jednostavnije i lakše.

Čišćenje i održavanje ručki i brava

Slično kao i za okvire prozora, i za čišćenje ručki i brava je relativno prosta procedura. Ipak, i za nju će vam biti potrebna neka priručna sredstva poput sprej boce sa uljem. Ove delove ne morate čistiti previše često, dovoljno je jednom godišnje, naravno u zavisnosti kojom brzinom se prljaju. Kao i u slučaju okvira, treba vam jako malo sredstava: meka krpa, malo tople vode i sapuna za pravljenje sapunice, kao i sprej boca sa uljem.

Sam mehanizam ručki i brava je veoma lako očistiti. Usled kondenzacije mehanizam može ponekad zablokirati, ali se on vrlo jednostavno odblokira upotrebom spreja sa uljem na ključ ručke i ručnim otvaranjem i zatvaranjem. Ove operacije treba ponoviti desetak puta, sve dok ovaj mehanizam ne proradi kako treba.

Čišćenje prozorskih stakala

Prozorska stakla treba prati čistom, toplom vodom i finom kožnom krpom za prozore. Takođe treba pripaziti da ne koristite agresivne deterdžente ili razređivače, niti sredstva za ribanje ili ribaće četke, grube sunđere itd. Prilikom pranja stakla treba biti pažljiv, jer jaka sredstva za čišćenje stakla mogu da prouzrokuju pojavu žutila na PVC profilima. Prilikom nanošenja deterdženta i brisanja stakala, posebno treba obratiti pažnju da sredstvo ne dođe u kontakt sa profilima. Zato je preporučljivo da se prilikom čišćenja stakala koristi što više vode, sa vrlo malim dozama sredstava za čišćenje.

Pravilno provetravanje

Savremeni PVC prozori izuzetno dobro dihtuju i ne propuštaju vazduh i zato je redovno provetravanje prostorija vrlo važno iz različitih razloga: radi regulisanja vlažnosti vazduha i temperature u prostoru, zamene zagušljivog vazduha svežim, i što je možda najvažnije, radi izbegavanja kondenzacije i buđi na prozorima.

Pravilno provetravanje uključuje širom otvorene prozore na par minuta dnevno, naročito tokom grejne sezone. Sveži vazduh koji dolazi spolja brzo se zagreje i može apsorbovati novu količinu vlage, koja će sledećim provetravanjem izaći napolje. Otvaranjem prozora na kip u sezoni nije od neke velike koristi, jer rashlađuje zidove oko prozora što može dovesti do izostanka kondenzacije, ali dovodi do vlaženja zidova. Ovaj proces održavanja prozora je, pored zdravstvenog benefita, veoma važan i za estetiku celog prozora.

Ostavite odgovor

kako možemo da vam pomognemo?

Kontaktirajte nas na broj telefona 064/1747-777 ili zatražite ponudu popunjavanjem formulara

Nisam mogao da verujem koliko toplije može biti u kući kad se zamene dotrajali prozori! Sva sreća da sam to uradio, jer sad štedim na grejanju pošto mi više ne duva sa svih strana i temperatura u sobama se ne rasipa kao nekad.

Petar Ćirić
Novi Beograd

Želite kvalitetnu PVC stolariju ili ALU stolariju za Vaš dom?