Održavanje PVC i ALU stolarije – saveti za dobar početak

održavanje pvc stolarija

U filmu “Apolo 13”, glavni junak (tumači ga Tom Henks) priređuje okupljanje za porodicu i prijatelje, kako bi svi zajedno u njegovom domu gledali prenos prvog sletanja na Mesec. Kada je videla koliko je otpadaka i prljavog posuđa ostalo posle gostiju, njegova supruga je uzviknula: “Nemam snage za sve ovo. Prodajmo kuću!”

Zar ne bi bilo divno kada bismo mogli da prodamo kuću ili stan svaki put kad treba nešto očistiti ili popraviti? Pa i kad treba oprati prozore. Da ih bar jednom godišnje zamenimo novim, jer ko još voli da pere prozore? Ali pošto tako nešto nije moguće i nikako se ne bi isplatilo, prozore treba redovno održavati kako bi ostali lepi i funkcionalni. Da blistaju baš kao prvog dana kada su ušli u vaš dom.

Uz ovih nekoliko saveta, pomoći ćemo vam da efikasno negujete vaše PVC  prozore i aluminijumske prozore. Videćete da to uopšte nije komplikovano niti zamorno.

Praktične i zahvalne za održavanje

U prodaji možete naći razna sredstva za održavanje PVC prozora: pastu za poliranje, sredstvo za gumu, sprej za prozorske okove (mehanizam). Jako je važno izbegavati jake hemikalije, abrazive, žice i špahtle, pošto svi oni mogu da ozbiljno oštete vaše prozore. Ako ne želite da kupujete specijalna sredstva za pranje i bespotrebno trošite novac, sasvim dobro ćete obaviti posao blagim deterdžentom za sudove. Rastvorite ga u dosta tople vode i mekom krpom prebrišite prozore. Ne može lakše, zar ne?

A evo i jednog zlata vrednog trika: tek oprane prozorske okvire nemojte glancati suvom krpom. Razlog je jednostavan – trljanjem PVC-a suvom krpom stvorićete statički elektricitet koji ponovo privlači prašinu. A onda biste uskoro morali sve ispočetka. I aluminijumsku stolariju, baš kao i PVC stolariju, očistićete brzo i lako. Krpa, topla voda, malo deterdženta za sudove – to je sve što vam je potrebno da bi vaši prozori izgledali cakum pakum.

Koliko ćete ih često prati zavisi od zagađenja (ali i od toga da li kiša obavlja posao umesto vas). Tako će u urbanim i industrijskim zonama biti dovoljno 2 puta godišnje, a u slabo zagađenim i seoskim područjima, samo jednom godišnje.

Obratite pažnju i na ove detalje

Pored pranja stolarije, povremeno se treba pozabaviti još ponečim:

  • Drenažne otvore za odvod vode treba povremeno proveravati kako se ne bi zapušili
  • Dihtunge valja premazivati jednom godišnje silikonskim uljem, da ne bi ispucali.
  • Sredstva za čišćenje stakla ne bi trebalo da dođu u kontakt sa okvirima kako ovi ne bi požuteli
  • Okove (mehanizam) treba podmazivati jednom godišnje

Promaja ne ubija već vam čuva zdravlje

Kada dotrajalu stolariju zamenite novom PVC stolarijom ili ALU stolarijom, primetićete kako prozori fantastično dihtuju. Upravo zbog toga, vlaga koja se skuplja u vašem domu usled kuvanja, kupanja, peglanja, sušenja veša, pa čak i disanja, nema kuda da izađe. Tako nastaje kondenzacija na prozorima, najprimetnija zimi, a može se pojaviti i buđ ako relativna vlažnost vazduha u prostorijama prelazi 60%.

Srećom, postoji jednostavno i besplatno rešenje, a to je – provetravanje, i to u vidu promaje. Svakog dana, nekoliko puta dnevno, širom otvorite prozore na samo 3-4 minuta i napravite promaju. Bitno je da dođe do potpune razmene vazduha a da se pri tom ne izgubi toplota iz nameštaja, zidova. Tako ćete očuvati prozore, sprečiti kondenzaciju, vaša PVC stolarija ili ALU stolarija biće dugog veka, ali i sebi i svojoj porodici ćete obezbediti zdravije životno okruženje. Mala napomena: otvaranje prozora na kip nema efekta jer nećete postići potpunu zamenu ustajalog vazduha i samo ćete ohladiti zidove.

Ne pravite ovu grešku

I za kraj jedan savet koji mnogi ne primenjuju, što se može uočiti šetnjom gradskim ulicama. Zaštitne folije koje su zalepljene na okvirima montiranih prozora, obavezno skinite po završetku obrade špaletni (popunjavanja ivica oko prozora). Jer, šta se desi ako ih ne skinete? Prođu dani, nedelje, pa i meseci, a požutele trake se usled vremenskih (ne)prilika istope i ne možete ih više skinuti.

Ostavite odgovor

kako možemo da vam pomognemo?

Kontaktirajte nas na broj telefona 064/1747-777 ili zatražite ponudu popunjavanjem formulara

Nisam mogao da verujem koliko toplije može biti u kući kad se zamene dotrajali prozori! Sva sreća da sam to uradio, jer sad štedim na grejanju pošto mi više ne duva sa svih strana i temperatura u sobama se ne rasipa kao nekad.

Petar Ćirić
Novi Beograd

Želite kvalitetnu PVC stolariju ili ALU stolariju za Vaš dom?