5 najvažnijih kriterijuma pri odabiru PVC stolarije

odabir pvc stolarije

Da bi bila kvalitetna i odgovarajuća, stolarija mora zadovoljiti čitav niz funkcionalnih i estetskih kriterijuma. Mnogi dizajneri enterijera i arhitekte se slažu da su prozori jedan od najvažnijh, ali i najkreativnijih delova zida koji svojom veličinom i oblikom mogu ulepšati, ali i pokvariti njen izgled.

Sa druge strane, u unutrašnjosti kuće ili stana prozor ima još bitniju ulogu. Prozor kao funkcionalni element treba da zadovolji brojne zahteve, od zvučne i toplotne izolacije, preko stabilnosti i ekonomičnosti, do izgleda i estetskog uklapanja u elemente enterijera. Ipak, ovo su samo neki od kriterijuma koje pravilno odabrana stolarija treba da ispunjava.

1. Odabir proizvođača

Kao prvi i, verovatno, najvažniji faktor pri odabiru PVC stolarije je izbor pravog i kvalitetnog proizvođača. To podrazumeva kompaniju koja nudi profile koji su izrađeni po najvišim tehnološkim standardima. Naime, PVC profili dolaze iz raznih zemalja i od raznih proizvođača, te su zato i različitog kvaliteta. Iz tog razloga, pri odabiru PVC stolarije treba voditi računa i toj činjenici. Najsigurniji izbor su uglavnom profili iz zapadnoevropskih zemalja, jer kupac može biti siguran da su atestirani PVC profili koji stižu iz zapadne Evrope potpuno zdravstveno ispitani i ispravni.

2. Broj komora

Nakon izbora proizvođača na red dolazi i pitanje broja komora PVC profila. Ovaj izbor se najčešće vrši u zavisnosti od vrste prostora u koji se ugrađuje PVC stolarija i od njegove namene. Ukoliko se radi o stambenom prostoru, preporučuje se upotreba petokomornih ili šestokomornih profila, jer ovi profili imaju najbolje karakteristike, kako termo tako i zvučne.

Ipak, stolarija se ne može birati isključivo na osnovu broja komora, jer se debljina zidova koji ih dele razlikuje od profila do profila, kao i dimenzije samih komora. To znači da se treba posmatrati termopropustljivost celog profila bez obzira na broj komora koji ima.

3. Staklo

Staklo zauzima najveću površinu prozora i zato je prilikom odabira prozora izuzetno važno da izaberete staklo sa dobrim termoizolacionim koeficijentom. Niskoemisiona stakla su odličan izbor, a ukoliko želite dobru toplotnu i zvučnu izolaciju preporučuje se trostruko niskoemisiono staklo. Postoji i staklo, takozvano 4 godišnja doba ili Clima Guard Solar koje ima takav premaz koji leti odbija toplotu, a zimi je zadržava u prostoriji.

Ako vam je uz toplotnu i zvučnu izolaciju važna i bezbednost, obavezno to napomenite prodavcu koji će vam predložiti sigurnosna stakla. Takva vrsta stakla se prilikom pucanja ne raspada u oštre komade, već ostaje zalepljeno za foliju. Tako se smanjuje mogućnost povrede i zastakljena površina ostaje zatvorena, i zato je ovo staklo veoma pogodno i za dečije sobe. Sigurnosna stakla se teško razbijaju i zato se preporučuje za kuće ili stanove u prometnim ulicama velikih gradova, ali i za stanove koji se nalaze u prizemlju i koji mogu biti laka meta provalnika.

4. Estetika i dodatna oprema

Prilikom odabira PVC stolarije ne treba zaboraviti ni estetski momenat, jer je, pored funkcionalnosti, i izgled prozora vrlo važna stavka. Možete izabrati željenu boju prozora koja će se slagati sa vašim enterijerom ili fasadom, a možete odabrati i sada veoma modernu boju drveta, koja oponaša drvenu stolariju. Većina porizvođača PVC stolarije sada nude i velike mogućnosti dodatne opreme za prozore kao što su komarnici, roletne, podprozorske daske itd.

Važne osobine PVC profila su i njihova fleksibilnost i raznovrsnost. Oni se proizvode u najrazličitijim oblicima i veličinama, tako da je moguće proizvesti gotovo svaki oblik prozora, bilo da je pravougaonog, trouglastog, lučnog ili okruglog oblika. To je od izuzetnog značaja pri renoviranju starih zgrada kada je važno da fasada ostane vizuelno nepromenjena.

5. Cena i kvalitet ugradnje

Cena kao faktor pri izboru stolarije bi trebalo da bude na poslednjem mestu, jer vrhunski kvalitet nikada nije jeftin. Čak i najskuplji PVC profili se višestruko isplate posle nekoliko godina, jer time izbegavate naknadne popravke i dodatne troškove, a kroz račun za struju ćete osetiti energetsku efikasnost kvalitetnog PVC profila.

Izbor firme kojoj ćete se obratiti za kupovinu i ugradnju PVC stolarije je, takođe, vrlo važan, jer proverena firma pruža sigurnost i kvalitet, što znači: pouzdani i spretni majstori koji poštuju rokove, duga tradicije poslovne prakse i kvalitetnog rada, kao i sigurnost u slučaju da treba da se pozovete na garanciju ili imate reklamacije. Isto tako, majstorima iz firme koju budete odabrali odobrićete pristup svom domu, što je još jedan razlog da se opredelite za kvalitetnu i proverenu firmu.

Ostavite odgovor

kako možemo da vam pomognemo?

Kontaktirajte nas na broj telefona 064/1747-777 ili zatražite ponudu popunjavanjem formulara

Nisam mogao da verujem koliko toplije može biti u kući kad se zamene dotrajali prozori! Sva sreća da sam to uradio, jer sad štedim na grejanju pošto mi više ne duva sa svih strana i temperatura u sobama se ne rasipa kao nekad.

Petar Ćirić
Novi Beograd

Želite kvalitetnu PVC stolariju ili ALU stolariju za Vaš dom?