Da li imate problem sa kondenzacijom na prozorima?

kondenzacija na prozorima

Pošto smo već duboko zagazili u hladne zimske mesece, mnoga domaćinstva imaju velike probleme sa kondenzacijom. Sa druge strane, neki domovi taj problem imaju tokom čitave godine. Ako u vašem domu nema kondenzacije, možete se smatrati srećnim čovekom. U novogradnjama jesu novi materijali i definitivno bolje izolacione karakteristike, tj. bolje dihtovanje zbog karakteristika ALU stolarije ili češće, PVC stolarije. Međutim, to ne mora biti garant da se neće pojaviti kondenzacija. Sa druge strane, stariji stanovi su daleko veći potrošači toplotne energije pošto im je izolacija daleko slabija.

Razlozi za pojavu kondenzacije

Važno je znati da su osnovni faktori koji utiču na stvaranje kondenzacije relativna vlažnost vazduha i temperatura vazduha. Ova dva faktora određuju površinsku temperaturu koja je potrebna da bi se ona formirala. Ako se u prostoriji održava visok nivo vlažnosti vazduha to nije garancija da se kondenzacija neće javiti zbog niske temperature napolju. Kondenzacija se u ovom slučaju javlja kada topao i vlažan vazduh dođe u kontakt sa površinom koja je previše hladna, pri čemu se vlaga kondenzuje. Ovu pojavu je najlakše uočiti na prozorima, ali vrlo je važno zapamtiti da prozori nisu uzrok kondenzacije, već pokazatelj problema. Štaviše, pojava kondenzacije najčešće znači da su vaši prozori u perfektnom stanju i da su hermetički savršeni, tj. ne propuštaju vazduh, pa samim tim i vlaga iz prostorije ne može da izađe napolje.

Osim vlage postoje i neki drugi faktori koji mogu uticati na magljenje i pojava kondenzacije. Na primer, ako imate širok podprozorski prag, i onda još na njega postavljate razne stvari, prozor će se najverovatnije zamagliti. Protok toplog vazduha će biti blokiran svim ovim stvarima i dubljinom praga. Drugi podjednako veliki faktor je i cveće. Ljubitelji cveća, naravno, pokušavaju da stave svoje cveće bliže suncu, a to je uglavnom na prozorskom pragu. Ali pošto biljke povećavaju vlažnost u prostoriji, velika je verovatnoća da će se na staklu pojaviti kondenzacija.

Provetravanje

Za kondenzaciju i magljenje prozora često se nepravedno krivi PVC stolarija, a tu zabludu demantuje činjenica da se jednako zamagljuju i stakla koja stoje u drvenim ramovima. Ono što je takođe sigurno je da je najjeftiniji i najzdraviji način sprečavanja kondenzacije redovno provetravanje prostorija. Tako u prostoriju ulazi svež i hladan vazduh, a vlažan i topao vazduh iz prostorije se isušuje i zato može podneti više vlažnosti.

Pravilno i redovno provetravanje prostorija je tokom zimskog perioda još bitnije. Najbolje je da istovremeno otvorite sve prozore i sobna vrata u trajanju oko 5 minuta i napravite promaju da bi se obezbedila potpuna razmena vazduha u prostoriji. Na taj način se vlažni vazduh u sobama meša sa hladnim i suvim vazduhom koji dolazi spolja. Kako biste smanjili energetske gubitke, najbolje je da isključite grejanje tokom provetravanja, a zatim nakon toga ponovo uključite grejanje. Takođe je važno izbegavati otvaranje prozora „na kip“ u grejnoj sezoni, jer nije baš od neke velike koristi pošto se na taj način rashlađuju zidove oko prozora što može da spreči kondenzaciju, ali takođe može dovesti do vlaženja zidova.

PVC stolarija ili ALU stolarija kao rešenje

Iako su najčešći uzroci kondenzacije loše grejanje i loša izolacija, činjenica je da i u domovima koji su dobro izolovani, gde vrata i prozori dobro dihtuju, ali koji imaju lošu ventilaciju, vodena para koja se proizvede tokom svakodnevnih aktivnosti (spavanja, kuvanja, kupanja, pranja veša itd.) nema mogućnost da izađe iz prostorije i završava kao zamagljenost i kapljice vode na prozorima ili vlaga na zidovima. To se događa iz razloga što staklo obično ima nižu temperaturu nego zid i uvek će se na njemu prvo pojaviti kondenzacija. Noviji aluminijumski prozori ili PVC prozori savršeno dihtuju i zato nema protoka vazduha, tako da sva vodena para ostaje u unutrašnjoj prostoriji. Često se vlaga javi odmah posle zamene stolarije, a to je upravo zbog toga što su zamenjeni stari prozori koji nisu kondenzovali, ali to je zato što stari prozori nisu dobro dihtovali pa smo tako imali prirodnu cirkulaciju vazduha.

Ostavite odgovor

kako možemo da vam pomognemo?

Kontaktirajte nas na broj telefona 064/1747-777 ili zatražite ponudu popunjavanjem formulara

Nisam mogao da verujem koliko toplije može biti u kući kad se zamene dotrajali prozori! Sva sreća da sam to uradio, jer sad štedim na grejanju pošto mi više ne duva sa svih strana i temperatura u sobama se ne rasipa kao nekad.

Petar Ćirić
Novi Beograd

Želite kvalitetnu PVC stolariju ili ALU stolariju za Vaš dom?