Drvena ili ALU stolarija?

drvena ili alu stolarija

Ako želite da uradite stolariju u vašem domu ili poslovnom prostoru, odluku o tome koji materijal ćete upotrebiti nikako ne smete doneti olako. Vaš izbor će uticati na troškove ugrađivanja, trajnost, izdržljivost, energetsku efikasnost, zahtevnost održavanja i mnoge druge stvari. Zato vam u ovom tekstu opisujemo karakteristike drvene i ALU stolarije i koje su prednosti u izboru jednog naspram drugog.

Prednosti i mane drvene stolarije

Drvo je prirodan termoizolacioni materijal lagan za obradu i preradu. Ima ekološku i tradicionalnu vrednost, toplo je i lako se uklapa u svaki enterijer i eksterijer. Može se ofarbati u željenu boju ili jednostavno izbajcovati i zaštititi premazima, a pri tom će zadržati svoju prirodnu strukturu i teksturu. Ipak, zbog visoke cene održavanja drvene stolarije, PVC stolarija i ALU stolarija polako preuzimaju primat. Naime, drvena stolarija zahteva redovno i pažljivo održavanje, posebno kod kuća ili poslovnih prostora koji imaju više spratova. U tom slučaju, popravke i održavanje zahtevaju i mnogo više truda, a samim tim i više troškova.

Prednosti i mane ALU stolarije

Velika prednost ALU stolarije je i u mehaničkim svojstvima aluminijuma kao materijala. Vrlo su lagani i postojani, kako konstruktivno tako i na vremenske uticaje. Sa stanovišta reciklaže aluminijum je jako zahvalan materijal, jer se lako reciklira i sredstva ostvarena na taj način mogu da pokriju troškove njegovog prikupljanja i reciklaže.

Aluminijumski prozori i vrata su najčešći izbor u kancelarijama i poslovnim prostorima, kada je u pitanju strukturna fasada, velika zastakljena površina, automatska senzorna vrata itd. Mišljenja stručnjaka su da je ALU stolarija, naročito ALU vrata, nezamenljiva kod takvih visokofrekventnih prostora gde su mehanička svojstva glavni prioritet.

Aluminijum je u stolariji nazvan materijalom budućnosti i u današnje vreme se sve više koristi zbog svoje dugotrajnosti. ALU stolarija je oduvek bila veoma popularna kada se radilo o estetskom izboru. Aluminijumski prozori i vrata su izuzetno čvrsti i otporni, ne zahtevaju nikakvo održavanje i ram koji se pravi od aluminijuma je veoma uzak tako da omogućava maksimalan pogled, ali i veliku kreativnost i slobodu kada se radi o estetici i dizajnu objekta. Ranije je jedina mana ALU stolarije bila visoka temperaturna provodljivost. Danas su, ipak, napretkom tehnologije, aluminijumski ramovi dobili termoizolacione slojeve i toplotne barijere, tako da je ovaj problem u velikoj meri rešen.

Trajnost i potrebno održavanje

Kao prirodni materijal, drvo je sklono krivljenju, savijanju i bubrenju kada dođe u kontakt sa vodom ili vlagom, a takođe se šiti i skuplja zavisno od promena temperature tokom godine. Sve to ponekad može dovesti do brojnih probelam sa stolarijom kao što su popuštanja spojeva na uglovima ili poteškoća sa rukovanjem krilima prozora ili vrata. Takođe, ako se dihtung ošteti, ili se drveni ram natopi vodom, najverovatnije ćete morati da menjate stolariju.

Međutim, ako je stolarija kvalitetna, oštećenja od vode ne bi trebalo da predstavljaju veći problem ni za drvenu stolariju. Drvenu stolariju, takođe, možete uspešno zaštititi hemijskim preparatima za impregnaciju i zaštitu, ali ona nije trajna pa je postupak neophodno ponavljati s vremena na vreme. Bez obzira na zaštitu od vlage, drvo zahteva redovno i vrlo ozbiljno održavanje. Bilo da su drveni elementi prefarbani, bajcovani ili na drugi način zaštićeni, jednom godišnje je neophodno posvetiti se njihovom održavanju, što znači ponovo ih prefarbati i zaštititi.

Sa druge strane, nikada nećete morati da brinete o savijanju i krivljenju sa ALU stolarijom, jer ta vrsta stolarije može trajati izuzetno dugo. Metal će izdržati izlaganje bilo kojim vremenskim uslovima bez neke posebne potrebe za održavanjem, osim što ćete možda morati da je prebrišete vlažnom krpom s vremena na vreme. Čak i sa tim minimalni utroškom energije u održavanju, možete biti sigurni da će vam stolarija trajati decenijama. Zato ako niste spretni u majstorskim poslovima ili niste spremni da odvajate više vremena za popravke i održavanje stolarije, onda je ALU stolarija vaš najbolji i najsigurniji izbor.

Cena i vrednost na tržištu

Zbog svoje prelepe estetike, može se reći da i ALU stolarija i drvena stolarija povećavaju vrednost stana ili kuće. Bilo koja od ove dve opcije bi bile dobar izbor ako, recimo, želite da prodate stan po višoj ceni nakon što uradite stolariju.

Cena ugradnje bilo koje vrste stolarije najviše zavisi od neophodnog rada i broja elemenata, ali i stila koji izaberete. Ipak, ALU stolarija se, uzimajući u obzir i trajnost i neophodne troškove održavanja, na duže staze verovatno isplati više nego drvena stolarija.

Ostavite odgovor

kako možemo da vam pomognemo?

Kontaktirajte nas na broj telefona 064/1747-777 ili zatražite ponudu popunjavanjem formulara

Nisam mogao da verujem koliko toplije može biti u kući kad se zamene dotrajali prozori! Sva sreća da sam to uradio, jer sad štedim na grejanju pošto mi više ne duva sa svih strana i temperatura u sobama se ne rasipa kao nekad.

Petar Ćirić
Novi Beograd

Želite kvalitetnu PVC ili ALU stolariju za Vaš dom?