Dobri prozori su najbolja zaštita od buke

pvc prozori buka pvc stolarija

Pratilac savremenog načina života

Po definiciji, buka je svaki neželjen zvuk i smatra se jednim od elemenata ugrožavanja životne sredine ljudi. Buka može da ima vrlo štetan uticaj na ljudski organizam, naročito ako je jakog intenziteta i ako je učestala. Život u velikim gradovima neizostavno uključuje visoko frekventne nivoe buke – intenzivan saobraćaj, alarmi, sirene, glasna muzika iz restorana i kafića, prometna šetališta, gradilišta, itd. S tim u vezi, da biste obezbedili sebi mir i tišinu u okviru svog doma, vrlo je bitno da razmotrite koji vidovi zvučne izolacije su vam najefikasniji.

Moderni objekti već samim projektom i planom prostorija obezbeđuju određeni stepen zvučne izolacije. Međutim, staroj gradnji to manjka. Takođe, moramo imati u vidu da se i urbanistički planovi menjaju, pa usled širenja delova grada i saobraćajnica, pojedina izolovana naselja postaju vrlo prometna. U tom slučaju, najbolji način da se postigne zvučna izolacija, brzo i efikasno, je zamena prozora.

Zašto imamo problem sa bukom?

Zvuk se prenosi u talasima različitih frekvencija, od izvora zvuka u svim pravcima, dok ne naiđe na prepreku. U zavisnosti od toga kakva je prepreka, ona može odbiti zvučne talase, blokirati ih, dok u nekim slučajevima, čak može i pojačati prenos zvuka. Baš iz ovih razloga, od vrlo velike važnosti je zvučna izolacija, tj. materijal koji će apsorbovati zvuk i sprečiti širenje talasa.

Dobri PVC prozori su najbolja zaštita od buke

Izolacija stambenog prostora mora da obuhvata i toplotnu i zvučnu izolaciju, da biste imali kompletnu udobnost doma. Ako se ispusti taj segment tokom gradnje, moguće je rekonstrukcijom rešiti te probleme. Jedan od načina da postignete bolju izolaciju prostora u kome živite je zamena prozora i ugradnja pouzdane PVC stolarije. Trenutno na tržištu je najbolja ponuda PVC prozora, čiji profili uz odgovarajuće staklo čine najefikasniju zvučnu izolaciju.

Razmotrite ugradnju PVC prozora

Stolarija Petković ugrađuje PVC prozore nemačkog proizvođača Inoutic. U ponudi imamo profile koji se razlikuju po broju komora, što je ključno kod dobre izolacije – više komora, bolja izolacija. Današnji standard su profili sa 5 ili 6 komora, jer su se prozori sa tri ili četiri komore pokazali kao neefikasni. Pored komora, izrazito su bitni okovi, a daleko najvažnija stvar kod zvučne izolacije je odabir stakla.

Staklo pokriva oko 70% ukupne površine prozora. Kvalitetna PVC stolarija zahteva kvalitetna stakla, koja pored svojih izolacionih karakteristika imaju ključni doprinos u zvučnoj izolaciji i ona mogu biti dvoslojna ili troslojna. Prostor između stakala može biti ispunjen nekim inertnim gasom, najčešće arganom. Za bolju zvučnu izolaciju treba koristiti deblja i teža stakla, najbolje laminirana. Takođe, što je staklo deblje, bolja je izolacija.

Obezbedite svom domu mir i tišinu, bez obzira na deo grada u kome živite ili u kakvoj gradnji vam se nalazi stambeni prostor. Dobri prozori i kvalitetna PVC stolarija su najbolja zvučna izolacija!

Da li ste zainteresovani za PVC prozore?

Pošaljite nam upit ili nas pozovite da zakažemo izlaz na teren i izvršimo potrebno merenje.

1 komentar

 • Ivan

  Postovani,

  Interesuje me prozor sa najboljom zvucnom izolacijom iz vase ponude.
  Zivim iznad kafice i smeta mi buka od gostiju iz baste, pa trazim umanjenje tog problema.

  Dimenzije su 153cm x 93cm.

  Hvala,
  Ivan

Ostavite odgovor

kako možemo da vam pomognemo?

Kontaktirajte nas na broj telefona 064/1747-777 ili zatražite ponudu popunjavanjem formulara

Nisam mogao da verujem koliko toplije može biti u kući kad se zamene dotrajali prozori! Sva sreća da sam to uradio, jer sad štedim na grejanju pošto mi više ne duva sa svih strana i temperatura u sobama se ne rasipa kao nekad.

Petar Ćirić
Novi Beograd

Želite kvalitetnu PVC ili ALU stolariju za Vaš dom?