Stolarija i zdravlje – štetni uticaji neadekvatne stolarije

stolarija i zdravlje

Značaj stolarije za termički status nekog objekta je veliki, jer je usko povezan sa potrošnjom energije i zagađenjem, i ima za cilj poboljšanje celokupnog dizajna objekta, a naročito sistema za zagrevanje, hlađenje i provetravanje objekta. U tom smislu, neadekvatna i loša stolarija i nekvalitetne građevine mogu uzrokovati brojne zdravstvene tegobe kod ljudi, počev od lakših prehlada, preko alergija, pa sve do težih hroničnih oboljenja.

Osnovna uloga koju prozori obavljaju prozora je da propuštaju dnevnu svetlost i omogućavaju provetravanje, ali da pritom ne ispuštaju nepotrebne količine energije, odnosno toplote. Ipak, najslabija tačka svakog stambenog objekta, kad je toplota u pitanju, su upravo prozori. Međutim, postavljanjem kvalitetne PVC stolarije ili ALU stolarije možete rešiti veliki deo problema sa gubitkom toplote u vašem objektu, a samim tim i obezbediti najbolje uslove u svom životnom prostoru koji će osigurati da spoljašnji faktori nikako ne utiču na zdravlje vas i vaše porodice.

Svojstva ALU stolarije

Glavne karakteristike aluminijuma su lakoća, postojanost, visoka otpornost na koroziju, nemagnetičnost, odlično odbijanje toplote i svetlosti, čvrstina i nelomljivost na nižim temperaturama. Štaviše, ALU stolarija poseduje odlične termičke karakteristike, jer su aluminijumski okviri su izrađeni od dva aluminijumska profila koji se ne dodiruju i spojeni su specijalnim materijalom sa visokim termičkim otporom, pa se tako ovim rešenjem značajno smanjuju gubici u toploti. ALU profili  koji ne poseduju termo prekid drugačije se nazivaju „hladnim ALU profilima“ i koriste se kada termičke karakteristike objekta nisu bitne za određeni prostor.

Vrata i prozore od aluminijuma karakteriše dobra termo i zvučna izolacija, a s obzirom da je reč o prirodnom materijalu to znači da se može potpuno reciklirati. Ipak, mora se reći da je ALU stolarija po toplotnim karakteristikama nešto slabija od PVC stolarije što znači da će toplotni gubici biti malo veći.

PVC stolarija i njen uticaj na zdravlje

PVC stolarija nastaje od PVC plastike (polivinil hlorida) koja se sastoji od 3 hemijska elementa: ugljenika, vodonika i hlora. PVC plastika ima široku primenu, i pored PVC stolarije, najčešće se koristi za proizvodnju PVC cevi, električnih žica, za vodovodne i kanalizacione sisteme, podove itd. Dakle, relativno jednostavnom proizvodnjom nastaje jedan veoma kvalitetan proizvod sa raznim mogućnostima. Ono što pre svega treba znati je da se PVC stolarija izrađuje od hipoalergenih i zdravih materijala, te tako PVC prozori i vrata imaju brojne pozitivne uticaje na zdravlje čoveka i to kako fizičko, tako i psihičko.

Još jedna velika prednost je u tome što postavljanje PVC stolarije obezbeđuje bolje dihtovanje od bilo koje druge vrste stolarije. Iz tog razloga, ona pruža bolju i kvalitetniju izolaciju, i zato na unutrašnji prostor ne mogu ni koji način uticati spoljne temperaturne razlike, kiša, sneg ili vetar. Kao odličan izolator, PVC stolarija sprečava prodor vlage, vetra, hladnijeg ili toplijeg vremena u enterijer, koji će zadržati optimalnu temperaturu životnog prostora. Pošto je izolacija osnovna prednost i najbolja osobina PVC-a, ova vrsta stolarije apsolutno sprečava vlaženje zidova, koji za posledicu često mogu imati stvaranje buđi i razvitak mikroorganizma izrazito nepovoljnih po zdravlje ljudi, i koji stvaraju poteškoće sa disajnim organima i utiču na razvoj različitih respiratornih bolesti. Zbog ovakve svoje učinkovitosti, PVC stolarija se često naziva i najzdravijom vrstom stolarije.

Često nismo svesni negativnog uticaja koji ulična buka ima na naše psihičko zdravlje, jer nam ne dopušta odmor, mir i opuštanje u sopstvenom domu, odnosno potpunu koncentraciju na poslu. PVC stolarija kao odličan izolator, štiti unutrašnji prostor i od spoljašnjih zvukova i tako omogućava potrebnu tišinu. Na buku se lako navikavamo, ali ona nam zapravo može stvoriti velike zdravstvene probleme, dovesti do neispavanosti i stalne nervoze i napetosti. Zato se PVC stolarija treba koristiti posebno u većim gradovima ili u stanovima koji se nalaze blizu prometnih ulica, kako bi što više zaštitila od svih nepovoljnih uticaja koji dolaze spolja.

Pored očiglednih pozitivnih efekata koje PVC stolarija ima na celokupno zdravlje čoveka, ne treba zanemariti i njeno ekološko svojstvo. Pošto se pravi od 100% zdravih i recikliranih materijala, PVC stolarija čuva i našu planetu, što nije zanemarljiva stvar u današnjem velikom zagađenju čije posledice čovečanstvo već počinje da trpi. Na taj način, PVC stolarija je ispunila apsolutno sve stavke kao potpuno zdrava ne samo za ljude i neposrednu okolinu, već i za čitavu planetu, što je, između ostalih, još jedan bitan razlog po kojem se ona izdvaja od ostalih vrsta stolarije.

Ostavite odgovor

kako možemo da vam pomognemo?

Kontaktirajte nas na broj telefona 064/1747-777 ili zatražite ponudu popunjavanjem formulara

Nisam mogao da verujem koliko toplije može biti u kući kad se zamene dotrajali prozori! Sva sreća da sam to uradio, jer sad štedim na grejanju pošto mi više ne duva sa svih strana i temperatura u sobama se ne rasipa kao nekad.

Petar Ćirić
Novi Beograd

Želite kvalitetnu PVC stolariju ili ALU stolariju za Vaš dom?